Barva roku 2023 - Viva Magenta

 

Barva roku 2023 je - Viva Magenta - nebojácná a pulzující

 Výrazná barva s označením 18-750 má za úkol nechat vyniknout individualitu a jedinečnost každého z nás. Energizující červená vzbuzuje chuť k životu a pokud se jí obklopíte, zaručeně vám zvedne náladu.Silně se pojí s radostí ze života, optimismem, mládím a energií. Nabízí nekonečné možnosti napříč styly i trendy. Vypadá dobře na saténu, ale také na úpletu, vlně i tvídu. I přes výraznou barvu nepůsobí agresivně. Skvěle se kombinuje s jednoduchými kousky oblečení zejména ve světlých nebo naopak tmavých odstínech.

Magentová barva je inspirována přírodou, a to konkrétně karmínovým barvivem, které produkuje brouk červec nopálový. Věděli jste, že je to jedno z nejstarších a nejcennějších přírodních barviv?

Kdo barvu roku vybírá? 

Pantone Color Institute byl založen v roce 1962 a od té doby se stal mezinárodně uznávanou autoritou na poli barevného designu a trendů. Barva roku je vyhlášena vždy v prosinci předešlého roku.Experti na barvy z Institutu PANTONE každoročně cestují po celém světě a hledají nové trendy, které ovlivňují design, módu, zábavní průmysl, film i životní styl. Vybraná barva má tak aktuálně vždy odrážet všeobecnou náladu společnosti. Další podněty pak přináší nové technologie, materiály či nadcházející světové sportovní události.