Rozpohybujte nový rok chůzí, během nebo 30denní výzvou

Ať nás motivuje novoroční předsevzetí nebo snaha shodit povánoční kila, začátek ledna je vhodnou příležitostí začít se hýbat a udělat něco pro zdraví.

Doba s koronavirem přináší řadu omezení, jsou zavřené posilovny nebo plavací bazény. Přesto si každý může vybrat pohyb, který mu bude vyhovovat.

 

Chůze & treking – nejpřirozenější způsob pohybu

Dalo by se říci, že chůze je nejzdravější a nejpřirozenější pohyb. Lze s ní začít v jakémkoliv věku a s jakoukoliv kondicí, nezatěžuje zbytečně klouby a pomáhá celkově posílit zdraví.

Potřebné kalorie spálíte, pokud chůzi zařadíte během běžného dne namísto jízdy autem nebo MHD. Lze zvolit také formu procházky, výletu a spojit chůzi s odpočinkem.

Sportovní chůzí ve svižném tempu prospějete i svému srdci a jedná se o efektivní způsob hubnutí. Ujdete-li 1,5 km, můžete spálit až 100 kalorií. Pokud vám nevyhovuje rychlá chůze, lze zvýšit její náročnost obtížnějším terénem. 

Velmi oblíbenou technikou chůze je v poslední době chůze s trekingovými holemi, tzv.Nordic walking, která umožní zapojení většího množství svalů, lepší udržení tempa a také odlehčení kloubům. 

Během k dobré kondici

 

 

Tento způsob pohybu je nenáročný na vybavení a podmínky, lze sportovat kdykoliv a kdykoli. Stačí denně 30 minut a poměrně rychle spálíte potřebné kalorie a získáte dobrou kondici. Při pravidelném tréninku se začnou uvolňovat endorfiny, což je důležité v boji proti stresu. Důležité je pořídit si kvalitní obuv a také dodržet pravidelnost . Nevadí, že střídáte běh s chůzí, důležité je vytrvat. Pokud nemáte s běháním zkušenosti. naopak se tento postup doporučuje. 

30denní výzva, tanec a online cvičení z prostředí domova

Pokud vás nebaví běh ani chůze, zkuste cvičit s doprovodem zkušené trenérky/trenéra. I když nemůžete cvičit v prostředí fitness studia, v dnešní době jsou dostupné různé online kurzy, ať zdarma nebo za poplatek.

 Pokud chcete nárazově shodit povánoční kila, oblíbené jsou tzv. 30denní výzvy (např.30denní výzva Jillian Michaels), které jsou intenzivní, časově omezené a počítají s různou mírou zdatnosti. 

 

Ať si vyberete jakýkoliv druh cvičení, vyberte si pohyb, který vás bude bavit. Kromě lepší kondice se budete cítit lépe a odpočinete si i psychicky. 

Důležitá je také dobrá motivace. Kupte si třeba pěkné sportovní oblečení, které pořídíte  i našem charitním bazaru včetně značek jako Adidas nebo Nike.